Menu Sluiten

Dakbedekking voor een hellend dak, mogelijkheden en prijzen

dakbedekking hellend dak

In ons land is een hellend of schuin dak het meest voorkomende dak. Een schuin dak heeft een lange levensduur en het is er in diverse hellingsgraden. Welke dakbedekking je ook kiest, voorop staat steeds dat de bedekking optimale bescherming biedt tegen de wisselende weersomstandigheden die ons land kent. Uw dak krijgt namelijk heel wat voor de kiezen.

Soorten dakbedekking voor een hellend dak

Voor een hellend dak zijn er diverse soorten dakbedekking. Meestal wordt er gekozen voor dakpannen. Doorgaans in de kleur rood of zwart, maar inmiddels zijn er vele formaten, kleuren en vormen. Qua materiaal zijn de pannen van keramiek, beton of lei. Ze blijven een vertrouwde dakbedekking omdat ze tegen alle weersomstandigheden bestand zijn, ze hun kleur behouden en ook milieuvriendelijk zijn.

Of u kiest voor metaalplaten. Tegenwoordig geen vreemde keuze want ze hebben een strakke en stijlvolle uitstraling. Metaalplaten zijn gemaakt van aluminium, koper en zink en zien we dan ook steeds vaker op de daken. Daarbij is het materiaal ook nog eens bijzonder duurzaam, onderhoudsvrij, flexibel en makkelijk te plaatsen.

Of u valt voor de charmes van een rieten dak. Wel is bij een rieten dak een hellingshoek van minimaal 45 graden vereist om het regenwater goed te kunnen afvoeren. Een nadeel van de mooie, authentieke uitstraling die een rieten dak geeft, is echter het onderhoud. Dit behoeft meer aandacht dan bij de andere dakbedekkingen.

dakbedekking voor hellend dak

Verluchting voor je dak

Welke dakbedekking je ook kiest, je moet altijd zorgen voor voldoende verluchting voor je dak. Dat is om een aantal redenen belangrijk. Allereerst zorgt voldoende verluchting ervoor dat inwendige condensatie in het dak geen kans krijgt. Daarnaast zal de dakbedekking sneller drogen na onstuimig weer en wordt vorstschade aan keramische pannen voorkomen en aantasting van de panlatten verhinderd. Een hellend dak met een lage hellingsgraad vraagt extra aandacht voor de ventilatie. De luchtstroming bij zo’n dak is namelijk beperkt, waardoor er onvoldoende verluchting van de dakconstructie is.

Ook een dakkapel laten plaatsen? Bekijk hier de mogelijkheden!

Meer info over de diverse soorten dakbedekking vindt u op Dejongbv.nl uit Utrecht

isolatie hellend dak

Isolatie voor een hellend dak

Aandacht voor dakisolatie is eveneens wenselijk. Isolatiemateriaal kan bijvoorbeeld ook langs de buitenzijde van een hellend dak worden aangebracht in plaats van alleen langs de binnenzijde. Zo ontstaat er nog minder warmteverlies en een nog energiezuinigere woning. Het dak kan bijvoorbeeld worden geïsoleerd met isolatie wol. Dit is er in verschillende soorten en het is te verkrijgen in de vorm van dekens of halfzachte platen. De meest gebruikte soorten zijn glaswol, rotswol en schapenwol.

Een hellend dak kan ook worden geïsoleerd met isolatieplaten. Dit zijn licht gewicht panelen platen die op maat zijn te zagen en over een hoge isolatiewaarde beschikken. Ook bij het gebruik van dunne lagen. De meest voorkomende isolatieplaten zijn PUR, PIR en XPS.

Meer informatie over dakisolatie:
Artikel: besparen met dakisolatie (milieucentraal.nl)
Alles over isolatiematerialen op de website van Milieucentraal
Artikel: belastingvoordeel met dakisolatie (duurzaamgebouwd.nl)
Verlaagd btw-tarief op arbeidskosten isoleren (belastingdienst.nl)

Dak onderhoud

Een mooi dak wilt u natuurlijk ook mooi houden. Dak onderhoud is dan ook nodig om een lange levensduur van een hellend dak te garanderen. Een regelmatige inspectie om te kijken of uw dak nog in goede staat is, is noodzakelijk om eventuele schade al in een vroeg stadium op te sporen. Zo’n onderhoud kan bijvoorbeeld een keer per jaar. Of tweejaarlijks zo u wilt. Belangrijk is om tijdens een inspectiemoment te kijken naar scheurvorming en beschadigingen. Zijn de naadverbindingen nog goed en sluiten de dakranden nog goed aan op de profielen? En wat is de staat van de dak doorvoer en de hemelwaterafvoer?

Zijn er een aantal dakpannen kapot gegaan door een storm? Soms krijg je een vergoeding van je opstalverzekering. Op independer.nl lees je meer over vergoedingen voor stormschade.

Gemiddelde kosten voor dakbedekking van een hellend dak

De gemiddelde kosten voor de dakbedekking van een hellend dak zijn afhankelijk van het type dakbedekking, de oppervlakte van het dak en de levensduur van de dakbedekking. In het algemeen is het zo dat hoe langer de levensduur van een dakbedekking hoe hoger de gemiddelde prijs per vierkante meter. Prijzen variëren dan van €60 voor dakpannen tot €95 voor riet en zink. Voor een leien dakbedekking liggen de prijzen iets verder uiteen, maar dat heeft te maken met het soort lei. Zo is de levensduur van natuurleien aanzienlijk langer dan die van kunstleien, waardoor de prijs van natuurleien hoger ligt.

Prijstabel: prijzen voor dakbedekking hellend dak

Dakbedekking Gemiddelde prijs per m²* Levensduur
Betondakpannen €50,- 30 jaar
Kleidakpannen €60,- 50 jaar
Leien €70,- 40 jaar
Aluminium €75,- 50 jaar
Zink €80,- 100 jaar
Riet €100,- 40 jaar
Koper €120,- 80 jaar

*Let op: dit is een gemiddelde prijs. Vraag voor exacte prijzen gratis offertes van dakdekkers aan.

Meer informatie over de kosten voor dakbedekking.

Het vervangen van dakpannen is vergunningsvrij. Op de website van de Rijksoverheid vind je hier meer informatie over.