Menu Sluiten

Dakbedekking voor een plat dak, mogelijkheden en prijzen

dakbedekking plat dak

Problemen met je dak? Regent het door? Dan weet je ongetwijfeld dat een goede dakbedekking heel belangrijk is om dat te voorkomen. In dit artikel vind je een overzicht van verschillende soorten dakbedekking voor een plat dak, de mogelijkheden en de prijzen.

Soorten dakbedekking voor een plat dak

Een plat dak komt veel voor en het is ook wel handig voor als je je dak zelf regelmatig eens wil controleren. Je kunt er namelijk makkelijk op staan. Tegenwoordig zijn er allerlei soorten dakbedekking. Zo kun je kiezen voor EPDM. Dit materiaal wordt veelvuldig gekozen vanwege zijn lange levensduur. Het is stevig en flexibel materiaal dat niet snel scheurt en het is goed beloopbaar. Het materiaal vergt bovendien nauwelijks onderhoud en het kan ook nog eens over bestaande dakbedekking geplaatst worden. Hierdoor heb je vlot jouw nieuwe dakbedekking.

Een andere soort dakbedekking is bitumen. Met gebruik van een brander wordt een dichte afdekking gemaakt. Bitumen wordt ook wel Roofing genoemd. Het voordeel boven EDPM is dat het goedkoper is en tevens een goede dakbedekking. Met de huidige groen trend is een groene dakbedekking zeker te overwegen. Bij een groen dak is er sprake van allerlei planten, grassen, kruiden en andere vegetatie op het dak. Een andere dakbedekking die kan worden gebruikt is PVC. Het is een bekend materiaal, maar eigenlijk minder geschikt om als dakbedekking te gebruiken. Het kunststoffen materiaal wordt op het dak gelijmd of erop aangebracht met warme lucht. De kwaliteit houdt echter maar een paar jaar.

Meer informatie over de dakbedekking op Dmdakwerken.nl uit Zwolle

dakbedekking voor een plat dak

Waarom een groendak?

Een groen dak past namelijk helemaal bij de trend van duurzaamheid en meer groen. Een groene dakbedekking biedt een natuurlijke bescherming tegen de weersinvloeden. Een groen dak is eigenlijk een combinatie van een andere soort dakbedekking en een groene laag met diverse grassoorten, mossen en (vet)planten. De voordelen van een groen dak zijn naast dat het er mooi uitziet een natuurlijke isolatie, dat het goed is voor het milieu, dat de levensduur van de dakbedekking wordt verlengd en dat het onderhoudsvrij is. Nadelen van een groen dak zijn dat de constructie extra stevig moet zijn om al dat groen te kunnen dragen en dat lekkages moeilijker zijn te traceren.

Een aantal handige links over groendaken:
Groendak en moerasdak uitgelegd op de website van de Nederlandse Dakdekkers Associatie
Artikel over de zin en onzin van groendaken op duurzaamgebouwd.nl
Voordelen en info over begroeiing van een groendak op vtwonen.nl

Isolatie voor een plat dak

Isolatie voor een plat dak is heel essentieel om lekkage te voorkomen. Anders dan bij een schuin dak blijft regenwater langer op je dak liggen bijvoorbeeld. Aan de andere kant is het belangrijk om niet te veel lagen aan te brengen omdat dan de gehele dakconstructie te zwaar kan worden. Een goede isolatie is in elk geval een eerste vereiste voor een energiezuinige woning.

Er zijn twee methoden van isoleren:

Isoleren onder de dakbedekking en isoleren op de dakbedekking.

De eerste methode wordt gebruikt bij de vernieuwing van je hele dak. Er wordt een isolatielaag aangebracht tussen het dakbeschot en de dakbedekking. De tweede methode is meer van toepassing bij bestaande woningen om deze op energiezuinig niveau te brengen. Bovenop de dakbedekking worden dan waterdichte isolatieplaten aangebracht.

Ga je tegelijkertijd je woning voorzien van dakisolatie? Dan betaal je over de arbeidskosten van het isoleren het verlaagde btw-tarief van 9%. Bekijk de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

Lees op eigenhuis.nl meer over het isoleren van platte daken. Wil je weten hoeveel je bespaart met dakisolatie? Ga dan naar mileucentraal.nl.

aanbrengen dakbedekking plat dak

Stappenplan voor nieuwe dakbedekking van een plat dak

Ben je handig dan kunt je overwegen om de dakbedekking zelf te leggen, al zal het niet makkelijk zijn. Een stappenplan begint in elk geval met het stof- en vetvrij maken van de ondergrond van het dakoppervlak. Dit kunt je doen met een bezem en lauw water met een scheutje ammoniak. Hierdoor zal de lijm straks beter hechten. Laat het geheel opdrogen en rol de dakbedekking uit. Het is belangrijk dat je dit een uurtje laat ‘ademen’ alvorens de dakbedekking op het dak te leggen. Na dit uur rol je de dakbedekking terug tot de helft van het dakoppervlak en brengt op de andere helft de lijm aan, dus niet op de dakbedekking zelf. Zodra je daarmee klaar bent, rolt u de dakbedekking terug over het gelijmde platte dak. Daarna kun je de andere helft doen. De randen doe je apart. Hierbij hoort een ander type lijm, omdat de randen nog beter en steviger moeten zitten. De afwerking verschilt per fabrikant en je dient goed te letten op de bijgeleverde instructies.

Gemiddelde kosten voor dakbedekking van een plat dak

De kosten voor een nieuwe dakbedekking variëren naar gelang de soort dakbedekking die je kiest. Is daarnaast een geheel nieuwe dakbedekking gewenst of kun je door met de vervanging of herstel van de bestaande dakbedekking. Ga je het allemaal zelf doen of huur je toch een dakdekker in. Dit zijn allemaal factoren die van invloed zijn op de gemiddelde kosten voor een dakbedekking van een plat dak. Een richtlijn is dat de gemiddelde prijs zo tussen de €1000 en €2500 ligt. De eerste prijs betaal je dan voor een nieuwe laag bovenop een reeds bestaande laag en de tweede prijs zul je eerder betalen voor de vernieuwing van het hele platte dak. Ook kunnen er extra kosten bijkomen zoals het grind dat op de dakbedekking hoort om te beschermen tegen Uv-straling en om uitdroging van het materiaal tegen de gaan. Deze kosten zijn soms niet inclusief.

Prijstabel: prijzen per dakbedekkingsmateriaal

Dakbedekking Gemiddelde prijs per m²* Levensduur
Bitumen €40,- 30 jaar
EPDM €50,- 40 jaar
Pvc €50,- 25 jaar
Groendak €60,-** 50 jaar

*Let op: dit is een gemiddelde prijs. Vraag voor exacte prijzen gratis offertes van dakdekkers aan.
**Exclusief de kosten voor een wortelbestendige onderlaag.

Meer informatie over de kosten voor dakbedekking.