Menu Sluiten

Spouwmuur na-isoleren, tips en prijzen

Heeft jouw woning een spouwmuur en wil je deze na-isoleren? Maar hoe weet je of dat interessant is voor jou. Misschien vraag je je af of je wel een spouwmuur hebt. In dit artikel komt het aan de orde met tips en een overzicht van de verschillende prijzen van na-isolatie.

Benieuwd naar de prijzen? Vraag gratis offertes aan!

Wat is de definitie van spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit twee evenwijdige delen, een buiten- en een binnenmuur. De spouw is de open ruimte tussen de beide muren. Het is dus eigenlijk een dubbele muur die ervoor zorgt dat er geen vochtdoorslag van buiten naar binnen treedt. Een spouw heeft dus een isolerende functie.

Vooral oude woningen hebben geen spouwmuur. De huizen werden vroeger gebouwd met een enkele rij stenen. Het is dan ook geen wonder dat deze woningen een hoog vochtprobleem kenden. Pas vanaf de jaren ’30 werden er woningen gebouwd die een gedeeltelijke spouwmuur hadden. En vanaf de jaren ’70 werden er strengere eisen gesteld aan duurzaamheid en kwam er meer aandacht voor het besparen van energie. Dit betekende dat nieuwe woningen werden voorzien van isolatiemateriaal in de spouwmuur, althans gedeeltelijk. Bestaande woningen uit de periode 1920 tot 1980, die dus veelal waren voorzien van spouwmuren, werden na-geïsoleerd.

Op wikipedia.org staat meer informatie over spouwmuren.

spouwmuur-na-isoleren

Dit is een afbeelding van spouwmuurisolatie bij een nieuwbouwwoning. Voor het na-isoleren van slecht geïsoleerde spouwmuren spuit een specialist isolatiemateriaal in de muur via een aantal vulgaten.

Welke muren zijn bruikbaar voor na-isolatie?

De spouwmuren van woningen tussen 1920 en 1980 zijn dus geschikt voor na-isolatie. Dat kan echter niet zomaar. Er moet eerst worden gekeken of de buitenmuur in goede staat is en of er geen damp remmende laag op de gevel zit. Wat je soms tegenkomt zijn bijvoorbeeld geglazuurde bakstenen of een dampdichte verflaag zodat er geen vocht naar binnen kan trekken. Ga je dan toch isoleren, dan kunnen er alsnog vochtproblemen optreden. Niet iedere spouwmuur is dus geschikt om te na-isoleren. Om dat te bepalen wordt een endoscopisch onderzoek verricht. Via een gat in de muur wordt met een camera gekeken of de spouw wel breed genoeg en of de muur goed is. Voor een optimaal resultaat is de breedte van de spouw zo’n 5 cm.

Bekijk op de website van Milieucentraal hoeveel je bespaart met spouwmuurisolatie. Controleer via energiesubsidiewijzer.nl of je recht hebt op een subsidie.

De voordelen van na-isolatie spouwmuur

De voordelen van na-isolatie van uw spouwmuur zijn evident. Het kost niet veel tijd en het vergt minder werk dan andere isolatievormen. U zult merken dat uw huis veel comfortabeler aanvoelt. In de winter blijft de warmte binnen en in de zomer is het lekker koel in huis. Je hoeft niet in te leveren op woonruimte en er hoeft geen breekwerk te worden verricht. De spouwmuur is er en die wordt eigenlijk alleen maar verstevigd zodat er geen warmteverlies kan optreden. U krijgt een aangenamer woonklimaat en u bespaart energie. Na-isoleren betaalt zich dus terug. Door de spouwmuurisolatie wordt de binnenmuur warmer en vindt er minder condensatie plaats. Vochtproblemen behoren daarmee tot het verleden.

De nadelen van na-isolatie spouwmuur

Ieder voordeel heb se nadeel, zei een bekend voetbal grootmeester. Natuurlijk zijn er dus ook nadelen van na-isoleren van uw spouwmuur. Deze nadelen wegen echter niet op tegen de voordelen. Een van de nadelen die worden genoemd is het ontstaan van vocht. Dit nadeel is terug te voeren op de methodes van na-isolatie en de materialen die tijdens de jaren ’70 en ’80 werden gebruikt. Het isolatiemateriaal werd toen niet goed aangebracht waardoor er vocht ontstond. Tegenwoordig is dit euvel verholpen. Een ander nadeel dat wordt genoemd zijn de hoge kosten van na-isolatie. Het is onduidelijk waar dit nadeel vandaan komt want na-isolatie is juist de goedkoopste isolatievorm. Ook zou er na spouwmuurisolatie geen ventilatie meer in uw woning zijn. Ook dit nadeel berust op een fabeltje. Natuurlijk is het zo dat de isolatie de kieren dichtmaakt waardoor er minder luchtdoorvoer zou zijn, maar door de isolatie wordt het warmteverlies beperkt.

Gemiddelde kosten van na-isolatie spouwmuur

Benieuwd wat een na-isolatie van uw spouwmuur kost? Dat is niet zo een-twee-drie op voorhand te zeggen en is onder meer afhankelijk van de breedte van de spouw en de bereikbaarheid ervan. Ook het te kiezen isolatiemateriaal speelt een rol in de prijsbepaling evenals de oppervlakte van de spouw en de complexiteit van het werk. Onderschat ook de kosten niet voor de inspectie van de spouwmuur. Voordat er geïsoleerd kan worden moet de muur namelijk in goede staat zijn. Gemiddeld genomen kunt u al vanaf €15 per vierkante meter uw spouwmuren (laten) isoleren.

Prijstabel: prijzen na-isoleren spouwmuur

Isolatiemateriaal Gemiddelde prijs per m²*
Glaswol €15,- tot €20,-
EPS-parels €20,- tot €25,-
Pur-schuim €25,- tot €30,-

Bron tabel: Rouwenhorst-isolatie.nl

*Let op: bovenstaande prijzen zijn gemiddelde prijzen. De totaalprijs is afhankelijk van vele factoren. Vraag voor exacte prijzen gratis isolatie offertes aan.

Nog een aantal handige links voor na-isoleren spouwmuren:
Welk btw-tarief betaal ik voor isoleren? (bron: Belastingdienst)
Voordelen spouwmuurisolatie op eigenhuis.nl
Artikel: Fabels over spouwmuurisolatie (bron: Milieucentraal)
Artikel: Houd de warmte binnen met spouwmuurisolatie (bron: Milieucentraal)