Menu Sluiten

Vochtproblemen in huis verhelpen

Vochtproblemen in huis

Om vochtproblemen in huis te verhelpen, zal je eerst moeten weten hoe vocht ontstaat. Waar geleefd wordt, is ook vocht. Het is niet altijd zichtbaar, maar het is ook in jouw huis aanwezig. In ons kikkerlandje komen vochtproblemen in buitenmuren veel voor. De oorzaak is veelal slecht voegwerk of afbrokkelende of poreuze steen.

Hoe ontstaat een vochtprobleem?

Al geloof je het misschien niet, vocht in huis kan gewoon komen door ons ademen, het koken, douchen, weinig ventilatie, of vocht op je ramen. Wanneer je muren of kozijnen slecht zijn, kun je last hebben van optrekkend vocht of regendoorslag. Dit kan ervoor zorgen dat de maximale vochtigheidsgraad van 60% wordt overschreden. Vaak heb je dit niet door of je ziet het niet meteen, maar het heeft wel consequenties voor je gezondheid. Oplettendheid is dus geboden om de signalen van vocht in huis te herkennen.

Signalen van een vochtprobleem

Wat zijn nou de signalen? Een signaal noemden we eigenlijk al: vocht of condens op de ramen. Als je ziet dat je ramen vaak beslagen zijn, dan is de kans groot dat er te veel vocht in je woning is. De warme en vochtige lucht koelt af op je raam wat maakt dat er condens op komt. In dat geval kan het zijn dat de ramen aan vervanging toe zijn, dat er geen dubbel glas aanwezig is of dat de dubbele beglazing niet meer helemaal in orde is. Het is dan belangrijk om een vochtbestrijding specialist in te schakelen.

Kijk voor meer informatie op Bouwbedrijfkoster.nl.

Ook kan het zijn dat je behang loslaat en – een duidelijker aanwijzing – er vochtplekken te zien zijn. Het vocht kan dan niet worden afgevoerd en het gaat in de muren zitten. Het behang heeft dan op de betreffende plek een donkere kleur, die kouder en vochtiger aanvoelt. Er is dan meestal sprake van optrekkend vocht of van regendoorslag. Iets dat mogelijk veroorzaakt wordt doordat er slechts een enkele muur is of er is slecht geïsoleerd. Het is dan belangrijk dat een expert ernaar kijkt.

Heb je een houten vloer of laminaat? Dan merk je een vochtprobleem als je ziet dat het laminaat opbolt of dat de houtenvloer kraakt als je erop loopt. Mogelijk dat je dan ook kieren tussen de vloerplanken ziet. Het is in elk geval een signaal dat er grondvocht naar boven trekt en dat de ondergrond waarschijnlijk niet goed is geïsoleerd.

Een duidelijk signaal van vochtproblemen is ook te ruiken. Je ruikt dan vaak een doordringende muffe lucht zoals je die ook wel ruikt in een oude kelder. Zodra je dit constateert dien je er snel iets aan te doen, want deze lucht gaat geheid ook in je meubels en in je kleren zitten.

vochtproblemen in huis verhelpen

Soorten vochtproblemen

Een vochtprobleem is vaak langdurig en dan los je het niet op door de verwarming iets hoger te zetten of door een raam open te doen. Het eerste verhoogt ook nog eens je energierekening.

De types vochtproblemen die we hebben genoemd vergen allemaal een eigen specifieke aanpak.

We onderscheiden hier de volgende types:

  1. Het vocht dat je meestal direct ziet op muren of op vensterbanken noemen we insijpelend vocht. Dit wordt veroorzaakt door slechte aansluiting, bijvoorbeeld tussen ramen en muren of tussen muren en daken.
  2. Condensatie ontstaat als waterdamp opnieuw vloeibaar wordt doordat de lucht kouder wordt of door contact met een koude wand.
  3. Optrekkend vocht zien we dus als de laminaat opbolt of als vloerplanken kromtrekken. Het vochtgehalte in huis stijgt en muren kunnen op verschillende manieren schade oplopen zoals afbrokkeling van het pleisterwerk.
  4. Schimmelvorming kan het gevolg zijn van problemen door condensatie en optrekkend vocht. Snel handelen is dan geboden want schimmels zorgen voor flinke gezondheidsproblemen.

Bekijk dit artikel van Eigen Huis om meer te weten te komen over vochtproblemen in huis. Op de website milieucentraal.nl staat meer informatie over schimmelvorming en de gevolgen.

Het aanvechten van uw vochtprobleem

Het is dus belangrijk om uw vochtprobleem te bestrijden en het niet te laten voortslepen. Voorkomen is beter dan genezen. Zo kun je een luchtafvoersysteem in de keuken en in de badkamer (laten) installeren. Ook kun je de was zoveel mogelijk buiten laten drogen. Of je zou een zogenaamde hygrometer kunnen gebruiken om de luchtvochtigheid te meten en op de juiste waarde te houden. Constateert de meter dat de luchtvochtigheid in huis zakt, dan verspreidt de hygrometer een beetje extra waterdamp totdat de gewenste waarde weer is bereikt.

Geen hygrometer in huis?

Extra waterdamp kun je ook zelf verspreiden door een open bakje gevuld met water aan de verwarming te hangen. ’s Winters is dit een eenvoudige oplossing die makkelijk te realiseren is. Door de warmte van de verwarming verdampt het water en stijgt de luchtvochtigheid wat de kans op condensatie aanzienlijk verkleint. Vocht kan niet alleen gezondheidsproblemen veroorzaken, het kan uw huis behoorlijk aantasten en zorgen voor onnodige kosten.

Video: impregneren van een muur

In deze video zie je hoe een vakman een muur impregneert voor het bestrijden van doorslaand vocht. U ziet ook het resultaat en het effect van het impregneermiddel.

Gemiddelde kosten van vochtbestrijding

De gemiddelde kosten die met de bestrijding van een vochtprobleem gemoeid zijn, lopen al snel uiteen van een € 800, – voor het injecteren van een buitenmuur (bij optrekkend vocht) tot zo’n € 3000,- voor het voegen, reinigen en impregneren van een hele gevel als er sprake is van regendoorslag (het gevolg van natte buitenmuren).

Prijstabel: bestrijden optrekkend vocht

Vochtbestrijdingsmethode Gemiddelde prijs*
Injecteren €100,- per lopende meter
Onderkappen €100,- tot €150,- per lopende meter
Carebrick €115,- per lopende meter

Een aantal handige links over optrekkend vocht:
Artikel over injecteren en onderkappen op cobouw.nl
Wat is optrekkend vocht? Je leest het op wikipedia.nl

vochtwerende verf

Prijstabel: vochtbestrijding doorslaand vocht

Vochtbestrijdingsmethode Gemiddelde prijs*
Impregneren €8,- tot €15,- per m²
Vochtwerende verf €30,- tot €45,- per m²
Nieuwe gevelbekleding Vanaf €35,- per m²

Impregneren is ook verstandig na een gevelreiniging. Waarom? Dat leest u in dit artikel van Bouwbeurs.

Prijstabel: overige bestrijdingsmethodes

Vochtbestrijdingsmethode Gemiddelde prijs*
Mechanische ventilatie €1.500,- – €6.000,-
Kelderdichting €4.000,- – €10.000,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. De totaalprijs is afhankelijk van meerdere factoren. Vraag offertes aan voor de exacte prijzen.

Ventileren is erg belangrijk voor een woning. Waarom dit belangrijk is lees je in dit artikel van Milieucentraal!